Kawa smakuje lepiej gdy... filiżanka jest gładka

29 grudnia 2019, 05:45

Brazylijscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że kawa lepiej smakuje, gdy naczynie, z której ją pijemy, jest bardziej gładkie. Wówczas postrzegamy napój jako słodszy. Gdy zaś pijemy kawę z chropowatego naczynia, w ustach pozostaje gorzkawy posmak.



Nastrzykiwanie guza

17 stycznia 2013, 11:25

Firma Presage Biosciences pracuje nad nowatorską technologią walki z nowotworami. Przedsiębiorstwo rozwija urządzenie, które wstrzykuje niewielkie dawki różnych leków w guza znajdującego się w organizmie pacjenta. Guz taki miałby być następnie usuwany i poddawany badaniom pozwalającym stwierdzić, który z leków najskuteczniej zwalczał komórki nowotworowe


Odpady radioaktywne mniej bezpieczne niż sądzono

28 stycznia 2020, 11:39

Państwa wykorzystujące elektrownie atomowe są przygotowane na długotrwałe składowanie odpadów. Jedną z najważniejszych zasad bezpiecznego składowania takich odpadów jest niedopuszczenie do kontaktu z wodą. Jednak, jak się okazuje, współczesne metody przechowywania mogą... ułatwiać skażenie, jeśli już dojdzie do kontaktu z wodą.


Spór o kości

28 lutego 2013, 12:47

Hilke Thur, archeolog z Austriackiej Akademii Nauk, twierdzi, że kości znalezione w 1926 r. w Efezie należą do zamordowanej siostry Kleopatry Arsinoe IV. Inni specjaliści mają wątpliwości, podkreślając, że zgromadzono jedynie poszlakowy materiał.


Z nastaniem rolnictwa ludzi zaczęły atakować nowe patogeny

25 lutego 2020, 04:58

Wraz z pojawieniem się rolnictwa i hodowli, pojawiły się też bakterie wywołujące u ludzi nowe nieznane wcześniej choroby. Do takich wniosków doszedł międzynarodowy zespół naukowy, który badał genomy Salmonella enterica uzyskane ze szkieletów sprzed tysięcy lat


Ludzka kolonizacja zdziesiątkowała pacyficzne nieloty

28 marca 2013, 11:37

Skolonizowanie przez ludzi wysp na Pacyfiku przyczyniło się do zagłady niemal 1000 gatunków nielotnych ptaków. Badania przeprowadzone na 41 wyspach wykazały, że pomiędzy początkiem ludzkiej kolonizacji, a przybyciem Europejczyków (czyli 3500-700 lat temu) wyginęło 2/3 gatunków tych zwierząt. Głównymi przyczynami ich zagłady były polowania i wycinanie lasów.


Znana od 100 lat metoda pomoże w walce z epidemią COVID-19?

23 marca 2020, 09:41

Profesor immunologii Arturo Casadevall z Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa pracuje nad unowocześnieniem znanej do stu lat metody walki z chorobami zakaźnymi. Uczony chce pozyskiwać przeciwciała od osób już wyleczonych z COVID-19 i wstrzykiwać je tym, którzy dopiero zachorowali lub są narażeni na szczególne ryzyko


Ultrafiolet prowadzi do obniżenia ciśnienia

8 maja 2013, 10:08

Naukowcy z Uniwersytetu w Edynburgu odkryli, że wystawienie na oddziaływanie ultrafioletu obniża ciśnienie krwi. Zespół wyjaśnia, że promieniowanie UV wpływa na wydzielanie tlenku azotu, który wywołuje rozkurcz mięśniówki gładkiej naczyń.


Belgijskie gofry (i nie tylko) z owadzim tłuszczem zamiast masła

21 kwietnia 2020, 10:20

Być może już wkrótce belgijskie gofry staną się bardziej przyjazne dla środowiska. A wszystko za sprawą naukowców z Uniwersytetu w Gandawie, którzy eksperymentują z tłuszczem z larw owadów i zastępują nim część masła w gofrach, ciastkach i ciastach. Jak podkreślają, to lepsze rozwiązanie niż wykorzystanie nabiału.


Najlższejsza znana galaktyka

10 czerwca 2013, 13:13

Astrofizycy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine (UC Irvine) odkryli najlżejszą znaną galaktykę. Znalezienie galaktyki tak małej jak Segue 2 to jak natrafienie na słonia mniejszego od myszy - mówi kosmolog James Bullock. Naukowcy od wielu lat poszukiwali takiej galaktyki


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy